Održana prva stakeholder radionica u sklopu projekta competenceNET

U ponedjeljak, 30.09.2019. godine s početkom u 12:00 sati u Općinskoj vijećnici Općine Tovarnik u Tovarniku održana je prva Stakeholder radionica u sklopu projekta „competenceNET – Unapređenje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža koji je financiran u okviru programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014.-2020.“ 

Tema prve Stakeholder radionice bila je “Mogućnosti i održivosti centra kompetencija”. Na radionici su predstavljeni Centar kompetencija d.o.o. hrana i bio ekonomija u Starim Jankovcima, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci, Centar poslovnih kompetencija Žepče i Centar kompetencija Podgorica, te se raspravljalo o samoj održivosti centara i mogućnostima buduće suradnje projektnih partnera.

Osim spomenutog, govorio se i o mogućnosti malih i srednjih poduzeća kroz EU fondove, te je predstavljen projekt FED CCNET koji u sklopu svoje implementacije treba uspostaviti još jedna centar kompetencija.

Na radionici su prisustvovali članovi projektnog tima, načelnica Tovarnika gđa. Ruža Veselčić-Šijaković, načelnik Općine Stari Jankovci g. Dragan Sudarević, direktorica Razvojne agencije Žepče gđa. Branko Janko, direktor Centra kompetencija u Vinkovcima g. Ivan Ambroš sa svojim timom, predstavnici Ureda za međunarodnu suradnju TINTL te predstavnici poduzeća.

Zaključeno je da se centri moraju u početnoj fazi održavati uz potporu lokalne samouprave, te bi trebali težiti unapređivanju znanja i kompetencija, uvođenju inovacija, te se predstavljati poduzećima s konkretnim idejama i mjerama za poboljšavanje i širenje njihovog poslovanja.

Osim toga, zaključeno je kako su ljudski resursi možda i najvažniji faktor u radu centra kompetencija. Prisutni su se složili kako je bitno ulagati u znanja, iskustva i kompetencije svakog zaposlenika kako bi bili što bolji pokretači i inicijatori koji će doprinijeti da centar iskoristi svoj potencijal.

Projekt competenceNET – „Improvement of transnational business environment through development of business competence centres and networks“ u prijevodu “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“, provodi Razvojna agencija Žepče u svojstvu vodećeg partnera sa partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore i Općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG – IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci (6.2017. – 11.2019.), a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Više informacija o radu i uslugama Centara poslovnih kompetencija u Žepču (BiH), Starim Jankovcima (RH) i Podgorici (CG) možete naći na web stranci https://centrikom.org/.