Završene obuke u oblasti IT Sektora

U okviru projekta  „Poboljšanje konkurentnosti biznisa kroz jačanje radne snage“ kojeg financira USAID kroz WHAM Activity, a u Općini Žepče provodi Razvojna agencija Žepče, organizirana su dva modula obuka  Software tester i IT Helpdesk za nezaposlene osobe u oblasti IT industrije.

Provedba obuke Software tester uspješno je završena 25.06.2021. Ovaj specijalistički trening je pohađalo ukupno 10 nezaposlenih osoba u IT sektoru za poziciju Software testera-ispitivača. Obuka je trajala ukupno 150 sati, a treninzi su se održavali online i u prostorijama Centra poslovnih kompetencija Žepče, od strane vrhunskog IT stručnjaka Vinka Kojunđžića.

Obuku IT Help desk  pohađalo je ukupno 10 polaznika, a ista je trajala ukupno 120 sati ( do 11.08.2021.) Fokus obuke IT Help desk je dat na: instalaciji sustava Windows 10, ovladavanje mrežom, upravljanje certifikatima, korištenje alata Service Desk. Praktičan rad odvijao se će se unutar vježbanih laboratorija  u Centru poslovnih kompetencija u Bistrici u trajanju od 60 sati. Obuku IT Helpdesk proveo je IT stručnjak Adi Bijedić. Polaznici obuke IT Helpdesk stekli su kompetencije u području pripreme, održavanja i izvođenja test case-ova u svim fazama projekta, izrada testnih planova te priprema test case-ove na bazi poslovnih zahtjeva kao i kontinuirano učenje novih alata, softvera i drugih povezanih tehnologija u području softverskog testiranja.

Polaznici obuke iskazuju veliki nivo zainteresiranosti i zadovoljstva teorijskom i praktičnom obukom. Od ukupno 20 polaznika ovih obuka 3 najuspješnija polaznika obuke  će do kraja rujna/septembra biti zaposlena u kompaniji Cuspis, a svi polaznici obuke dobit će certifikat/potvrdu o stečenom znanju.

Izjave polaznika obuka IT Helpdesk:

Elmedina Bašić:

Sudjelovala sam na kursu IT Helpdesk i zadovoljna sam sadržajem kursa i načinom izlaganja. Uvijek mi je drago naučiti nešto novo, a tema ovog kursa posebno je zanimljiva jer je to nešto što se primjenjuje u praksi u našoj okolini. Praktični dio je također bio veoma interesantan i koristan, stekli smo uvid u to kako funkcionira sistem IIZIS i e-Recept. Naš predavač nam je to sve na razumljiv način objašnjavao, tako da je bilo lakše naučiti osnovne principe na kojem radi IIZIS. Mislim da smo stekli dobru osnovu za zapošljavanje u firmi koja se ovim bavi.

Amina Bećirović

Poštovanje,

Ovim putem želim da napišem subjektivne komentare i utiske s obuke. Pohvalila bih prije svega organizaciju predavanja pri kojoj se predavač Adi Bijedić maksimalno potrudio da svim polaznicima obezbijedi pristup predavanjima , potrebnu pažnju te dodatne instrukcije za sve nejasnoće. Predavač jasan i konkretan, a informacije koje smo dobili su primjenjive u praksi. Predavanje je bilo zanimljivo i dobro osmišljeno, korisno i inovativno. Otvara nove mogućnosti u oblasti učenja. Stekla sam mnogo korisnih informacija. Sve pohvale.

Lijep pozdrav!

Arnel Topčić

Moje ime je Arnel i student sam Fakulteta informacijskih tehnologija u Doboju. U organizaciji RAŽ-a pohađao sam IT Helpdesk obuku. Veoma sam zahvalan ponuđenim satima, kako online tako i u prostorijama agencije. Predavač Adi Bijedić je bio izuzetno susretljiv i dao je svoj maksimum tokom obuke, a sve kako bi polaznici savladali gradivo koje je bilo potrebno proći. Nadam se da će mi stečeno  znanje i iskustvo pomoći na tržištu rada i povećati moju konkurentnost prilikom tražanja posla