Razvojem modernih tehnologija u proizvodnji, sve je veća potražnja za tehničarima koji znaju isprogramirati i upravljati CNC strojevima.

Osposobljavanje za samostalan rad, razvijanje preciznosti, razvijanje kritičkog odnosa prema svom i tuđem radu, te razvijanje pravilnog odnosa prema mašinama, alatima i opremi, samo su neki od ciljeva obuke kroz koju će 11 polaznika u trajanju od 120 školskih sati biti osposobljeno da samostalno obavljaju poslove operatera na CNC strojevima za obradu metala.

U ponedjeljak, 07.11.2022. započela je obuka za stručno osposobljavanje pod nazivom „Operater CNC strojeva u metalnom sektoru“. Obuka se provodi u sklopu projekta „T4E (Training for employer) – Obuka za potrebe poslodavca“, koji je financiran od strane Europske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta „Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Obuka se provodi u Centru poslovnih kompetencija Žepče, a istu provodi partner na projektu Centar za obrazovanje odraslih „EDUKA BH“ Tešanj.

Tijekom obuke polaznici će steći znanje, vještine i kompetencije za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja CNC-strojevima, samostalno izrađivanje jednostavnijih tehničkih crteža i skica, i očitavanje složenijih kako bi prema njima mogli izrađivati predmete, te neophodna znanja i vještine za radi na numerički upravljanim mašinama, njihovo podešavanje, održavanje i popravljanje.

Sadržaji obuke podijeljeni su u šest oblasti/modula (teorijskog, instruktivno konzultativne i praktične nastave):

  • Sigurnost i zaštita na radu,
  • Osnove tehničkog crtanja,
  • Osnove tehnološkog procesa u preradi metala,
  • Provođenje CNC procesa,
  • Održavanje CNC opreme,
  • Rješavanje problema u CNC procesima.

U cilju dodatne motivacije za uspješan rad i maksimalan angažman na obuci, polaznicima se obratio gospodin Ivan Šimić, direktor tvrtke „Stolarija Šimić“ D.O.O., koja je ujedno i jedan o partnera na projektu, te istaknuo visoku konkurentnost osoba sa znanjima iz oblasti upravljanja i programiranja CNC strojevima na tržištu rada, te također naglasio spremnost da najboljim polaznicima/cama sukladno svojim potrebama i mogućnostima ponudi zaposlenje.

Po završetku obuke održati će se dodjela certifikata polaznicima koji uspješno završe obuku i prođu testiranja.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ZDK je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru LEP II projekta, koji ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou. Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).