Obuke za nove vještine nezaposlenih osoba

Razvojna agencija Žepče, uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje, provodi projekt „Obukom do lakšeg zapošljavanja“. Projekt se odnosi na pružanje usluga obuke za ukupno 30 nezaposlenih osoba iz kategorija: mladi od 18 do 35 godina, žene svih dobnih skupina sa područja općina: Žepče, Usora,  Maglaj i Zavidovići.

Svrha projekta jeste da se nezaposlenim osobama omogući da steknu dodatna znanja i vještine koje će im omogućiti brže zapošljavanje na tržištu rada.

U sklopu projekta provesti će se dva modula obuka i to obuka ECDL start (MS Windows, MS Word, MS Excel, Internet Explorer i MS Outlook),  obuka iz AutoCAD i Fusion 360.

Zainteresirane nezaposlene osobe s područja općina Žepče, Usora, Maglaj i Zavidoviće iz ciljanih kategorija bile su u mogućnosti prijaviti se na javni poziv Razvojne agencije Žepče. Nakon završetka javnog natječaja po unaprijed definiranim kriterijima, a obzirom na veliku zainteresiranost nezaposlenih osoba odabrana su ukupno 30 polaznika. Po završetku svake obuke polaznici koji polože završni ispit dobit će certifikat ili potvrdu o stečenom znanju.

Prvi sati obuke iz ECDL start (MS Windows, MS Word, MS Excel, Internet Explorer i MS Outlook) započeli su već 28.06.2020 u prostorijama SMŠ Žepče, dok je obuka iz oblasti AutoCAD i Fusion 360 započela istog dana u prostorijama Centra poslovnih kompetencija Bistrica.

Razvojna agencija Žepče će u okviru Centra poslovnih kompetencija nastaviti sa organiziranjem obuka koje su kreirane u skladu sa potrebama poslodavaca kao i sa praćenjem promjena na tržištu rada kako bi poslodavci dobili kvalitetne radnike a nezaposlene osobe priliku da rade.