U četvrtak 15.12.2022. u Centru poslovnih kompetencija Žepče, upriličena je svečana dodjela certifikata polaznicima obuke „Operater CNC strojeva u metalnom sektoru“.

Obuka je provedena u sklopu projekta „T4E (Training for employer) – Obuka za potrebe poslodavca“, koji je financiran od strane Europske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta „Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Obuka je provedena u Centru poslovnih kompetencija Žepče, od strane partnera na projektu Centar za obrazovanje odraslih „EDUKA BH“ Tešanj, koji je i izvršio testiranje polaznika/ca nakon obuke te izdao certifikate.

Tijekom obuke polaznici su stekli znanje, vještine i kompetencije za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja CNC-strojevima, samostalno izrađivanje jednostavnijih tehničkih crteža i skica, i očitavanje složenijih kako bi prema njima mogli izrađivati predmete, te neophodna znanja i vještine za radi na numerički upravljanim mašinama, njihovo podešavanje, održavanje i popravljanje.

Sadržaji obuke je bio podijeljeni su u šest oblasti/modula (teorijskog, instruktivno konzultativne i praktične nastave) koji su podrazumijevali sigurnost i zaštitu na radu, osnove tehničkog crtanja, osnove tehnološkog procesa u preradi metala, provođenje CNC procesa, održavanje CNC opreme i rješavanje problema u CNC procesima.

Polaznici obuka su kroz evaluaciju obuka, ali i na samoj dodjeli istaknuli da je obuka bila kvalitetna, da su zadovoljni predavanjem i organizacijom obuka, te da smatraju da su im novostečena znanja značajno podignula konkurentnost na tržištu rada, što potvrđuje i činjenica da su neki od polaznika već pronašli zaposlenje.

U nastavku prenosimo neke od izjava polaznika obuke.

Alma_sibonjic_t4e_cnc-749x1024 Dodijeljeni certifikati prvim polaznicima obukeIme mi je Alma Šibonjić i imam 28 godina. Po stručnom zvanju sam diplomirani sanitarni inžinjer te se na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona nalazim od 2018.godine. Obuku za stručno osposobljavanje za Operatera na CNC strojevima u metalnom sektoru sam saznala upravo preko Službe za zapošljavanje ZDK te sam se odlučila prijaviti kako bih stekla novo teoretsko i praktično znanje iz ove oblasti. Razvojna agencija Žepče zajedno sa predavačem su nam dali to znanje te sam jako zadovoljna i zahvalna na pruženoj prilici. Nadam se da ću uskoro dobiti zaposlenje kao CNC operater i da ću iskoristiti stečeno znanje, ali isto tako imati mogućnost usvajanja novih vještina i širenja dijapazona djelovanja.“ Alma Šibonjić, Zavidovići

Obuka za Oeratera CNC strojeva u metalnom sektoru koju je organizovala Razvojna agencija Žepče, bila je jako dobro organizovana i pripremljena, u smislu adekvatnih prostorija, kvalitetnih profesora i predavača, tehničkih pomagala i opreme, kao i svih drugih potrebnih stvari za jednu kvalitetnu obuku. Domaćin se potrudio da apsolutno sve protekne u najboljem redu, a predavači su bili zaista perfektni i kvalitetni u svakom segmentu obuke. Posebno ističem osjećaj i brigu RAŽ-e da se organizacijom ovakve obuke pomogne nezaposlenim osobama da se dodatno obrazuju, prekvalifikuju i time steknu bolje uslove za zaposlenje i egzistenciju u svojoj Zemlji. t4e_cnc_certifikati-3 Dodijeljeni certifikati prvim polaznicima obukeVolio bih kad bi ovakvih obuka bilo više, te da se posebno obrati pažnja na deficitarna zanimanja, a tu je IT sektor svakako na prvom mjestu. Mišljenja sam da je obuka bila pun pogodak, da je opravdala sva očekivanja i lično sam jako sretan i ponosan da sam imao priliku biti jedan od polaznika obuke na kojoj sam zaista mnogo toga naučio. Iskreno se nadam da će mi sve ovo pomoći u mojoj budućoj karijeri.“ Samir Hasičić, Zavidovići

Obuka je provedena u okviru projekta „T4E (Training for employer) – Obuka za potrebe poslodavca“, čije je trajanje 20 mjeseci a implementira ga Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ZDK koga čine: Razvojna agencija Žepče d.o.o. (RAŽ), JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Općina Žepče, Grad Zavidovići, Općina Usora, Saga d.o.o. Žepče, Stolarija Šimić d.o.o. Žepče, Prlić d.o.o. Žepče, Jifeng d.o.o. Žepče, Bontex d.o.o. Maglaj, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih „WMTA“ Banja Luka Centar za obrazovanje odraslih „EDUKA BH“ Tešanj, Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Zenica, Udruga poslodavaca Usora, Drvni klaster „Namještaj i drvo“ Sarajevo.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ZDK je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru LEP II projekta, koji financira Europska unija, a realizira Međunarodna organizacija u BiH, a koji ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou, unaprjeđuju vještine i stvaraju prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).